Културният министър замина втори път по спешност за града

Служебният министър на културата Велислав Минеков посети Пловдив втори път по спешност заради събарянето на тютюневи складове, обявени за недвижима културна ценност. Той заяви, че няма да допусне събарянето им. 

„Това е унищожаване, което е повече от безобразие. Няма да го разреша на никаква цена. Вероятно те си мислят, че аз съм бездеен. Вероятно те си мислят, че аз съм подкупен. Вероятно си мислят, че ще бъда по някакъв начин заплашен. Няма да се случи”, закани се Минеков.

Той замина спешно за града, след като стана ясно, че складът се разрушава незаконно.

В четвъртък в полунощ полицията блокира обекта и иззе цялата документация от инвеститорите.

На сутринта в петък инвеститорът възобнови събарянето на склада и се закани да съди служебния министър- първо, защото незаконно влязъл в частна собственост и второ, защото сградата не била паметник на културата.

Бутането на складовете се извършва на база План за безопасност и здраве, издаден от община Пловдив. Кметът твърди, че законът е спазен и не се притеснява от проверки. 

Следобед министър Минеков се срещна с гражданите, които искат да запазят културното наследство. И ги увери, че още от днес сградата е с променен статут и е защитена.

Разрушават склад в Тютюневия град в Пловдив (СНИМКИ)

Фирмата, която е наета да събори склада, твърди, че има всички разрешителни. Проверка на място започна и Дирекцията за национален строителен контрол. Представител на община Пловдив не дойде на място. Отказаха и коментар.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.