Поети ангажименти не са били завършени, уточни регионалният министър

Имахме доста делови, но и малко остър разговор със строителя на интерконектора Гърция-България. Веднъж за документите, втори път за това, че те имаха поети ангажименти и не ги завършиха. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

„Бяхме направили график за довършването на минималните строителни дейности, които бяха останали. Срещата днес беше планирана миналия петък, за да видим напредъка. Частично имаме довършени част от нещата, за съжаление, част от ангажиментите, които бяха поети вторник и сряда, не са завършени”, уточни министърът.

 

 

Напрежението около работата по интекронектора е заради неспазване на графика, който строителите сами изготвили.

„Това, което наистина днес ме учуди е, че наистина дребни забележки и строителни проблеми, които можеха да ги свършат за 2-3 дни, не са ги свършили”, отбеляза Шишков.

Сред пропуските, въпреки уверенията преди седмица, е монтаж на вентилатор в технологично помещение в Хасковско, нужен за противопожарната безопасност. Освен това оставало да се довърши и воден резервоар.

„Нямам обяснение и не ми беше дадено никакво нормално обяснение по въпроса защо не го е свършил”, коментира министърът на регионалното развитие.

Държавата втвърди тона и постави срокове. „Днес на строителя му казах, че ако до три дни не предостави протоколите ДНСК ще му направи актове за това, че няма протоколи”, заяви Шишков.

Надеждите са, че след завършването на строителните дейности е възможно още през следващата седмица газовата връзка да има и Акт 15.

„Надявам се да има Акт 15, но това няма да зависи от държавната администрация”, уточни министърът на регионалното развитие.

Въпреки изоставането от графика няма опасност проектът да не бъде завършен окончателно в срок - до 1 октомври, увери още той.

И обяви, че в понеделник в 11:30 ч. отново ще направи проверка, като се надява тогава да види готов първия етап.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.