То идва по-малко от 24 часа след смъртта на майка му кралица Елизабет II

На британския престол вече е Чарлз, най-големият син на Елизабет II. В кратко писмено изявление в четвъртък той определи смъртта на майка си като „най-голямата тъга за мен и семейството".

Към 20.00 ч. българско време в петък Чарлз ще се обърне към поданиците на короната. Въпреки че официалната му коронация може да е даже чак следващата година, той вече е крал и управлява като такъв.

Какво ще се промени след смъртта на кралица Елизабет II

Очаква се най-късно в събота той да бъде официално посочен като новия монарх от група високопоставени благородници, старши депутати и уважавани висши служители, познати като Съвет по възкачването на престола. В състава му влизат над 700 души, но се предполага, че на събранието в Лондон ще присъстват по-малко.

Формалното потвърждение за наследяването на трона ще бъде подписано от премиера на Великобритания, водача на Англиканската църква и лорд-канцлера. Такава е процедурата от повече от три века.

Чарлз III: Новият крал е откровен, сдържан и недолюбван на Острова

Ден по-късно Чарлз III ще прочете декларация за бъдещите си действия. Това не е клетва, а традиционно обещание на монарха да защитава поверените му земи. То е въведено преди около 300 години.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.