Причината е медицинска

Боряна Калейн отпадна от първенството на планетата по художествена гимнастика в столичната зала „Арена Армеец“. Тя беше една от надеждите ни и фаворитка за световна титла. Това съобщи на страницата на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева.

Гимнастички проведоха Мастър клас за бъдещи надежди

Калейн е направила две отлични тренировки вчера, но е почувствала неразположение и гадене след първата. Вечерта тя е вдигнала висока температура – 39.4 градуса, като според Раева става въпрос вероятно за вирусна инфекция. Лекарите са посъветвали щаба ни и Калейн да не участва в надпреварата при това си състояние. По този начин България отпадна от отборната надпревара, тъй като е изпуснала срока за евентуално заместване на Калейн с друга гимнастичка.

Пълният текст на изявлението на Раева:

„Здравейте на всички многобройни наши фенове. Наистина имам много неприятната възможност да ви съобщя, че една от най-големите фаворитки за спечелването на световната титла – Боряна Калейн, няма да вземе участие. Това, което мога да кажа, е, че е в болница с много висока температура – 39.4. Безкрайно съжалявам, по всяка вероятност има някаква вирусна инфекция, все още не знаем подробности. Докторът на отбора д-р Добрев и д-р Сиракова, която отговаря за цялото световно първенство от ФИГ, са категорични, че тя не може да вземе участие на Световното първенство. И личната й треньорка Марияна Памукова, и Бранимира Маркова, и аз сме на мнение, че тя беше в една блестяща форма. Много добра, направи вчера две прекрасни тренировки. Преди първата тренировка е почувствала леко неразположение и гадене – няма световно първенство, нито спорт, който да е по-важен от здравето на един състезател. Безкрайно много съжалявам, че трябва да споделя тази лоша новина. Да пожелаем успех на Стилияна Николова – при тази ситуация България отпада от отборната надпревара, защото можем да заменим Боряна Калейн 24 часа преди часа на състезанието, което означава, че е трябвало да го направим сутринта. Нека пожелаем на българския ансамбъл, на Стилияна Николова, има и други квалификации, ще се борим за квотите, ще дадем всичко от себе си, пък каквото стане“.

Броени дни до началото на Световното първенство по художествена гимнастика

Страната ни ще бъде представена от Стилияна Николова, която съвсем скоро започва участието си в квалификациите на обръч и топка в поток D, както и от родния ансамбъл в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева и Радина Томова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС