Според Росен Христов потреблението в България е стабилно

Няма да се наложи ограничение на потреблението на електричество у нас. Това обяви във Варна служебният министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му потреблението в България е стабилно и държавата ни произвежда достатъчни количества и изнася електроенергия.

Що се отнася до доставките на газ министърът беше категоричен, че държавата работи усилено за диверсификация, като по този начин ще се осигури газова независимост на страната ни.

„Енергийната система е сигурна. Не се очаква режим на тока не се очаква и да въвеждаме някакви сериозни ограничения. Тенденцията е за намаляване на цените на газа. Нашите усилия вече показват резултат. Ако сравните цените за септември, които бяха договорени от предишното правителство и за октомври - доставки, които ние сме договорили - разликата е значителна, говорим за едни 30%. Ние се фокусираме върху диверсификация. „Газпром”, ако го има - добре, ако го няма, ще се оправим и без тях. Идеята е да осигурим газ в количества много по-големи от тези, които ни трябват с възможност да преминаваме от един източник към друг”, заяви Росен Христов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.