Киев обяви, че в Изюм са открити над 400 тела

ООН планира да изпрати свои наблюдатели в освободените украински градове. Киев обяви, че край Изюм има масови гробове с над 400 тела. Агенцията за защита на човешките права на организацията ще проверява тези данни.

Това е пореден сигнал за евентуални военни престъпления на руската армия в Украйна. Русия отрича техните части да са извършили убийствата. Досега една от малкото приключили проверки е на неправителствената организация „Амнести Интернешънъл“. През май те обявиха, че са доказали повече от 20 умишлени убийства на мирни граждани от руските войници в Буча и други населени места в района.

Зеленски: Масов гроб е открит в отвоювания Изюм

„Разбира се, че ще проверим дали жертвите са цивилни или военни. Също така как са починали - дали са убити в бойните действия, починали по естествен път или заради липсата на медицинска помощ. Запознати сме със сигнала, че телата в общи гробове са над 400 и колегите ми вече организират посещение на Изюм”, каза Лиз Тросел, говорител на комисаря на ООН за човешките права.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.