Цветана Джерманова е била в трудово-възпитателни общежития за въдворяване в Босна и Белене

В „Темата на NOVA” тази седмица журналистите Лора Крумова и Мария Йотова ни срещат с Цветана Джерманова. Тя е последната оцеляла жена от лагерите в Босна и Белене. Попаднала e там, когато била едва на 20 години. Зарича се да разкаже историите на жените в лагерите, за да може случилото се с тях никога повече да не се повтаря.  

Каузата на един свещеник: Отец Паоло, който пази спомена за "Белене" (ВИДЕО)

„Историята на Цветана е „жива”. Това е една жена, която през целия си живот е следвала един морален код. Важно е младите хора да знаят какво се е случило тогава", каза в студиото на „Събуди се" Лора Крумова.

По време на комунистическия режим в България са въведени т.нар. трудово-възпитателни общежития за въдворяване. През десетките места от този тип са преминали между 35 000 и 50 000 души, без съд и присъда. Мнозина намират смъртта си там. През годините, които прекарва в лагерите и след това, когато комунистическата власт продължава да я тормози, Цветана има само една цел – да надживее системата.

Целия материал гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.