Доброволците помагат и с пазаруване на лекарства, съдействие с общини и социални институции

Специален бус вече ще раздава топла храна на бездомни и социално слаби хора в София.

Той е купен с дарения и е част от помощта, която предлага неправителствената организация "Доброволците на Свети Георги".

След повече 30 години работа като стоматолог, 77-годишната Славия се оказала с мизерна пенсия - 200 и няколко лева, които не стигат за нищо.

И така жената става част от хората, на които организацията "Доброволците на Свети Георги" помага. Вече почти 3 години, всеки вторник, петък и неделя те раздават безплатна топла храна на нуждаещите се.

БЧК набира средства за деца в неравностойно положение

"На месец над 3500 ястия и над 1600 хляба стигат до нуждаещите се и се оказва непосилно и невъзможно за нас да го правим вече по домовете", заяви иподякон Деян Петров от параклиса към Александровска болница.

Затова преди година започнала кампания за купуване на камионче, в което храната да се готви и разнася. Днес това е факт.

Вече два месеца бившият ватман Кирил идва, за да получи топла храна. Казва, че пенсията му не стига, за да си осигури разнообразно меню.

За доброволката Яна всяка среща с нуждаещите се е като среща със стари приятели.

Над 300 бежанци в Китен - без осигурена храна

"Дните, когато не раздаваме, си мисля кой как е. Те са си едни и същи... главно от любов имат нужда", сподели доброволката Яна.

И след като храната вече може да се доставя топла, от неправителствената организация чертаят нови планове. Храна не само за хората от София.
"Да можем в трудни могове на изпитания, където се втурват доброволци от цяла България, да можем ние да отидем  и да подкрепим самите доброволци", посочи иподяконът.
Доброволците  помагат и с пазаруване на лекарства, съдействие с общини и социални институции.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.