Експертът коментира политиката на доходи и ръста на възнагражденията

„Нещата следва да се решават в диалог. Ние сме готови да обсъждаме това с най-голямо удоволствие. Ситуацията е трудна за всички, но още по-трудна е за бизнеса. Галопиращите цени и на електроенергията, и на газа правят почти невъзможно правенето на бизнес”. Това коментира д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Тя каза, че България е една от трите страни в Европейския съюз с най-висок темп на нарастване на работната заплата, заедно с Литва и Румъния. „Нашите доходи са по-ниски, защото нашият жизнен стандарт е по-нисък. Единственият начин това да бъде преодоляно, е с по-висок ръст на икономиката, по-висока производителност и по-добра конкурентоспособност. Това са икономическите реалности. Протестите на улицата няма да решат това, нито ще го променят”.

КНСБ започва протестна кампания в защита на доходите

„Бизнесът настоява да договаряме по икономически сектори с нашите синдикални партньори възнаграждения, които да отговарят на съответните сектори, вместо да се спуска отгоре една минимална работна заплата, която да подпира всички работни заплати. Така че всеки във всеки сектор да получава точно това, което изработва и по този начин да се реализира растеж на доходите. В България цената на електроенергията е безпрецедентно най-висока в Европа. Най-бързата мярка, която може да се направи за повишаване на доходите, е сигурна и стабилна компенсация на цените на електроенергията”, каза Ангелова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.