Проучването обхваща повече от един милион души от осем държави

Научни изследвания показват, че четири или повече чаши чай, независимо дали черен, зелен или китайски олун чай, снижават риска от развитие на диабет тип 2 със 17%, съобщи ЮПИ. 

Резултатите са много радващи, тъй като показват, че хората могат да се погрижат за здравето си по достъпен начин, казва Сяин Ли от Университета по наука и технологии в Ухан. 

Разходка до най-старата чаена плантация в Европа (ВИДЕО)

Екипът на Ли е анализирал данни от 19 изследвания, обхващащи повече от един милион души от осем държави. Участниците в изследването са попълвали въпросници с информация за храненето и начина си на живот – физически упражнения, пушене, консумация на алкохол. Около 46% от участниците съобщават за пиене на чай. Около 10% от тях са с диабет. 

За прецизиране на резултатите научният екип изследва три типа пиене на чай – по-малко от една чаша на ден, една до три чаши на ден и четири или повече чаши на ден. Взето е под внимание дали участниците в допитването са от Европа, Азия или САЩ. 

Фунийка сладолед за 70 евро: Как се приготвя? (ВИДЕО)

Резултатът от проучването показва, че една чаша чай снижава риска от диабет тип 2 с 1%. Сравнението с хората, които не консумират чай, показва, че една до три чаши дневно снижават риска с 4%. Консумиращите поне четири чаши чай дневно редуцират риска с цели 17%. Местоживеенето, полът и видът чай нямат значение. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА