Бившият военен министър коментира ситуацията в Русия

„Решението за частична мобилизация беше и публично обсъждано, и пропагандно осигурено. То е предопределено от неуспехите да се осигурят подкрепления за руските части по фронта в Украйна”. Това каза Ангел Найденов, бивш военен министър, в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Песков: Частичната мобилизация е свързана с действията на страните от НАТО срещу Русия

По думите му, референдумите, според намеренията на техните организатори, са за присъединяване към Руската федерация на територии и установяване на граници, ако не по административните граници на сегашните четири области, то поне по фронтовата линия или линията на съприкосновение между украинската армия и руските окупационни части. „Частичната мобилизация не е необходимо да бъде продукт на обявяването на война, макар че чисто пропагандно се лансират тези тези. Размахването на оръжия, в това число и ядреният шантаж, не е новост в инструментариума на руското политическо и държавно ръководство. Както подготовката на референдумите, така и частичната мобилизация и изпращането на допълнителни войски, не допринася за успокояване на ситуацията. Напротив, те въвеждат ново ниво на противопоставянето и засилват невъзможността да се постигне друго решение, освен продължаване на войната”.

„Руският министър на отбраната коментира числеността на подлежащите на мобилизация. Спомена около 300 000 човека, които са необходими както за попълване на руските бойни части, така също и за осигуряване на присъствието в окупираните територии. И, разбира се, за осигуряване на фронтовата линия, която според Шойгу надхвърля 1000 км. За България има рискове, но не и непосредствена военна заплаха. Близо до границата ни се водят ожесточени сражения и бойни действия”, каза Найденов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.