Това се случи след дълги преговори

Русия и Украйна изненадващо направиха най-голямата размяна на пленници от началото на войната. Освободени са дори командирите на украинския полк „Азов”. Тази бойна част е в центъра на руската пропаганда. И парламентът, и медиите призоваваха за смъртни наказания за членовете й. В същото време към Русия от Украйна замина съюзникът на Путин - Виктор Медвечук.  Никой не очакваше размяната на пленници, която е била договорена с помощта на Турция и Саудитска Арабия.

Повече от 100 са войниците от полка „Азов”, които се върнаха у дома. Това са същите бойци, за които в парламента в Русия се държаха пламенни речи и бяха определяни като престъпници, заслужаващи смъртна присъда. Сега ги освободиха, начело с командирите им.

Обратен завой направи Кремъл и за украинския богаташ Виктор Медвечук. Путин му е гостувал във вилата му в Крим. Медвечук е гостувал на Путин в Сочи. Той оглавяваше проруска партия дори след 2014-а година, но тя беше забранена и Медвечук беше арестуван. Той опита да избяга и беше хванат. Кремъл директно отказа да го размени за украински войници, но зад кулисите явно са вървели такива преговори, защото точно това се случи снощи.

Може би най-голямата изненада е освобождаването на командирите на полка „Азов”. В Русия тази бойна част е демонизирана, а членовете й са наричани нацисти, екстремисти и терористи. Петимата командири, които се предадоха в комплекса „Азовстал” в Мариупол, вече са в Турция и говориха по видеовръзка с президента Володимир Зеленски.

„Слава на Украйна, господин президент. Всичко е точно. Здравословното състояние е задоволително. Благодаря на Вас и командването”, каза Денис Прокопенко, който е офицер от полка „Азов”. Командирите на полка и командира на морските пехотинци, защитавали Мариупол, ще останат в Турция до края на войната. Такава била сделката по освобождаването им. Украйна обяви, че общо 215 военнопленници са били пуснати от руснаците.

„Днес имам 215 добри новини. Това определено е победа за нашата страна и нашето общество. Но най-вече е победа за тези 215 семейства, които ще видят своите близки в безопасност”, каза украинският държавен глава.

В замяна, към Русия поеха 55 военнопленници, освободени от Украйна. Според Киев разликата в броя на освободените е заради пускането на поддръжника на Владимир Путин - милиардерът Виктор Медвечук. Бившият лидер на проруска партия в Украйна се опита да избяга от страната през април, но беше заловен. Тогава Зеленски предложи на Русия размяна на Медвечук за украински военнопленници, но Кремъл каза, че олигархът не е руски гражданин, няма нищо общо със специалната операция и няма да има размяна. Сега,  5 месеца по-късно, Русия е променила мнението си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.