Поток от руснаци също бяха забелязани да се стичат по въздуха към Истанбул

Дълги опашки от превозни средства бяха забелязани на граничния пункт между Монголия и Русия в неделя, хората бягаха от повиканите от Кремъл стотици хиляди резервисти за войната в Украйна.

Срещу мобилизацията: Повече от 700 арестувани на протестите в Русия

Ръководителят на контролно-пропускателен пункт в град Алтанбулаг каза пред АФП, че повече от 3000 руснаци са влезли в Монголия през този пункт от сряда, повечето от тях мъже. Опашки от хора с руски паспорти също бяха забелязани пред гишето за имиграция на граничния пункт, според репортер на АФП там. „От 21 септември броят на руските граждани, влизащи в Монголия, се е увеличил“, каза ръководителят на КПП майор Г. Бямбасурен пред агенцията. „Към 12:00 днес (неделя) над 3000 руски граждани са влезли в Монголия. Бямбасурен каза, че около 2500 от руснаците, пресичащи границата, са мъже, докато повече от 500 са жени и деца. Повечето от тях са самотни младежи, преминали границата с родителите си”, допълни той. Руските граждани могат да посетят Монголия и да останат без виза 30 дни и да удължат престоя си с още 30 дни, ако е необходимо, каза още Бямбасурен.

В Русия властите задържаха в събота над 700 души в протести срещу частичната военна мобилизация, според независима мониторингова група OVD-Info. Тя преброи най-малко 726 души, задържани на митинги в 32 града, почти половината от които в Москва. Поток от руснаци също бяха забелязани да се стичат по въздуха към Истанбул в събота, където няколко изразиха облекчение от бягството, но също така и загриженост за безопасността на останалите им близки в Русия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.