Кандидат-депутатът от „Български възход” посочи, че Израел е възможен източник на газ

Трябва да модернизираме и синхронизираме армията си със съюзниците от НАТО. Армията дълго време е била подценявана, но сега трябва да бъде приоритизирана предвид ситуацията. Това коментира за "Твоят ден" Георги Самандов, кандидат-депутат от „Български възход” и бивш зам.-министър на енергетиката.

По думите му думата "частична" за мобилизацията в Русия означава, че има шанс дипломацията да проработи. „Български възход” осъжда действията на Путин. Конфликтът в Украйна засяга човешките животи, както и директно и индиректно членовете на ЕС. България трябва да заеме проактивна позиция за разрешаване на конфликта чрез съюзите, в които участва. Имаме шанс, като страна с близки връзки и с двата народа, да бъдем парламентьорът, който да достигне до разрешаване на конфликта. България може да бъде проводник на дълго чакания мир в Украйна. Изпуснахме момента да сме дипломатически посредник. Трябва да се съсредоточим върху това да изразим готовност за възстановяване страната им след края на конфликта”, заяви той. 

Самандов: Българите не ги интересува дали газът е руски или американски, а цената на живота

Според него служебният кабинет спазва Закона за енергетиката - газ се доставя чрез тръжни процедури. "Никой не разбра кой е договорил седем танкера. "Булгаргаз" единствено трябва да разговаря с "Газпром", но това е само една от възможностите. Не трябва да се късат взаимоотношенията, но не бива и да се фокусираме само върху тях. Трябва да гледаме към нови хоризонти. Германия погледна към ОАЕ, Франция към Катар. България да погледне наблизо, а не само отвъд Океана за втечнен газ. Източник на природен газ може да бъде и Израел", подчерта Самандов. И допълни, че при арбитраж с "Газпром" не се знае какво може да се случи.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.