Официалните власти осъдиха поведението на феновете в Скопие

Освиркване на българския химн и нецензурни викове срещу българската народност белязаха футболната среща между Северна Македония и родните национали в Скопие.

Последваха остри реакции на външните министерства на двете страни. В официална позиция те осъдиха езика на омразата. 

Македонското МВнР - с реакция след освиркванията на мача РСМ-България

Враждебното отношение към родните футболисти и журналисти на стадион „Тоше Проески“ започна от първата минута на мача и продължи до самия край. Химнът на България също беше освиркван, макар че в исторически план представители на други държави също са били освирквани на българска земя.

Най-голямо впечатление обаче направиха скандиранията и нецензурните определения към българската нация.

Според част от родните дипломати не било изненада, че се стигна до ескалация на напрежението на мача в Скопие, най-вече заради присъствието на хора с крайно националистическо мислене по трибуните.

Българските национали победиха тима на РСМ с 1:0 в Скопие

Атмосферата по време на двубоя се нажежи още повече след гол в северно-македонската врата, който не беше обявен от диктора на стадиона. Стигна се и до физически сблъсъци.

„Имаше нецензурни жестове дори към дами от българската журналистическа ложа. Бих сравни случилото се с футболна война”, коментира пред NOVA журналистът Борис Мутафчиев.

Спорът между българи и македонци се пренесе в социалните мрежи. А въпросът ще бъде ли наказана Северна Македония от Европейската футболна централа остава отворен.

„Мисля, че УЕФА ще разгледа всички необходими документи и, естествено, записите от мача, защото там се чуват всякакви неща от страна на публиката”, каза Александър Костадинов.

В официална позиция македонското външно министерство осъди езика на омраза по трибуните в Скопие. Оттам допълват, че двете страни ще продължат да работят като съюзници и добри съседи.

Фенове на РСМ освиркаха българския химн преди футболния мач между двете държави (ВИДЕО)

Българското външно ведомство също критикува отношението към сънародниците ни на стадион „Тоше Проески“. И акцентира върху поругаването на родния химн.

„Камерите показаха много добре физиономии на озверели хора, които са готови на убиват на момента. Кого? Българите, братята си, братовчедите си? Тук се срещаме с един шизофреничен случай на абсурд”, коментира проф. Кирил Топалов.

Според него причината за агресията е образованието в съседната държава. „Според учебниците им бугарите по произход са турци, татари и монголи“, каза още професорът.

Равносметката от всичко случило се – победа за България с 1:0.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.