Превенцията и контролът трябва да бъдат подобрени, смятат те

Шофьорите трябва да бъдат уведомявани чрез имейл или SMS, когато са извършили нарушение. Около това мнение се обединиха адвокат Димитър Марковски и Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи в "Твоят ден".

"При пътни произшествия се получава качествено правосъдие. Докато се стигне до съда обаче, има много проблеми. Превенцията и контролът също трябва да бъдат подобрени. Нужно е и качествено досъдебно производство. Невръчени фишове и глоби може да се влачат с години, а вие няма да разберете, че имате такива, ако не ви спрат пътни полицаи", заяви Марковски.

Катастрофа на Е-79 край Благоевград, има пострадали (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му има реална необходимост от промени в Закона за движение по пътищата и повишение на санкциите за нарушителите. "Водачите имат право да откажат проба за алкохол при спиране от пътни полицаи, но отказ от изпълнение на полицейско разпореждане е престъпление. Трябва да се вземе разрешение от съдия за принудително изпълнение. Ако водачът откаже да бъде тестван за наркотици, законът може да повелява, че ги е употребил. Ако е чист, ще иска да се тества", посочи Марковски.

Според Владимир Тодоров неприлагането на закона и липсата на адекватни санкции са сред проблемите, водещи до пътни инциденти. "Липсва санкция за системните нарушители и завишаване на санкции при повтарящо се нарушение в рамките на година. Процедурите по връчване са остарели и неработещи. Всеки с шофьорска книжка трябва да дава имейл, на който да му се изпращат уведомления. Призовавам темата с пътната безопасност да бъде приоритет", подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.