Според него нападателите целят да посегнат на гражданите, както правят терористите

Осуетен е опит за отвличане на белгийския министър на правосъдието Венсан ван Кикенборн. Предполага се, че престъплението е свързано с разследване, довело до задържането на стотици участници в мрежа за разпространение на наркотици и залавянето на дрога за 13 млрд. евро. Това съобщават медии в Белгия, като отбелязват, че Кикенборн може да остане под полицейска охрана още дълго време.

"Никога не си бях представял подобно нещо. За наркотрафикантите вече не е достатъчно да владеят пристанището в Антверпен, искат да овладеят и обществото. Очакват да намалим натиска, но това няма да стане, живеем в правова държава, а не в страна на картелите", коментира министърът. Според него нападателите целят да посегнат на гражданите, както правят терористите. 

Бивш белгийски премиер е в спешно отделение заради усложнения от коронавирус

Миналата есен белгийските власти съобщиха, че са пробили защитата на мобилно приложение, осигурявало поверителност на разговорите и е било използвано в средите за разпространение на кокаин. Без постигнатия пробив, полицията не е била в състояние да проследява комуникацията между престъпниците.

Белгийският главен прокурор Ерик ван Льо поясни, че Белгия се е превърнала в място за разпределение в Европа на кокаина от Южна Америка, внасян през пристанището в Антверпен. Според Ерик Снук, ръководител на федералната съдебна полиция, без съмнение международната и световната организирана престъпност изглежда много добре са се настанили в Белгия.

За опита за отвличане на Кикенборн първоначално бе съобщено в края на миналата седмица. Засега е известно, че по случая са задържани четирима холандци, за които се очаква да бъдат предадени на белгийските власти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА