Преди това той ще се срещне с фон дер Лайен в България

На 8 октомври президентът на Сърбия Александър Вучич ще направи обръщение към гражданите за стъпките, които държавата ще предприеме във връзка с всички важни политически и икономически въпроси, съобщи БГНЕС.

Обръщението ще бъде „по всички важни въпроси, изчерпателно по всички наши ходове, мерки, политика, икономика и енергетика през зимата и доставките на храна“, заяви самият Вучич. Тогава ще информира гражданите за пенсиите и заплатите, за мерките за пестене на енергия, за политиката, която страната ще води през следващия период, имайки предвид това, което се случва.

Премиерът на Косово: Има вероятност от конфликт със Сърбия

Сръбският президент подчерта, че още в петък му предстоят важни срещи и първо ще пристигнат европейските парламентаристи и германският пратеник за Западните Балкани във връзка с подготовката на Берлинската конференция, тоест срещата на върха. „След това в събота (1 октомври – бел. ред.) заминавам за България, където ще имам среща с Урсула фон дер Лайен и с колеги от България, Гърция и Северна Македония, където за нас са важни някои други споразумения. Още в понеделник ще говоря с Орбан и Нехамер в Будапеща за мигрантската политика“, каза Вучич.

Според него, натискът срещу Сърбия в международен план ще се увеличава. „Много пъти съм казвал, че след 15 септември, опитите ще бъдат непоносими“, добави Вучич. „Не се боря за Путин или Байдън. За никого. Боря се за тези прекрасни хора във фабриката в Инджия, за всеки един от вас, за всички граждани на Сърбия, за тази страна. Не ме интересуват чуждестранните лидери”, каза още той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС