Албин Курти заяви, че Сърбия поддържа близки отношения с Русия, което нарушава мира в региона

Премиерът на Косово Албин Курти смята, че има скорошна вероятност от евентуални конфликти със Сърбия. Това предаде БГНЕС.

Той заяви, че има 4 причини това да се случи, като една от тях е, че Сърбия не признава независимостта на Косово, съобщава „Косово Онлайн“. Освен това Сърбия блокира приемането на Косово в международни организации и финансира "паралелни структури" в северната част на Косово.

САЩ призоваха своите граждани незабавно да напуснат Русия

„Сърбия се бори срещу международното ни признаване и в същото време финансира незаконни структури в Косово, които подкопават върховенството на закона и нашия суверенитет. Второ, Сърбия не признава военните престъпления, извършени през 1990 г.“, посочи Курти. Косовският премиер заяви, че Сърбия поддържа близки отношения с Русия, което, според него, нарушава мира в региона.

„Косово е демокрация, Сърбия не е - това е третото нещо, което ме притеснява. Всеки, който граничи с автокрация, е в опасност. Четвърто, официален Белград поддържа тесни връзки с деспотичния руски президент Владимир Путин. Вучич се срещна с Путин почти 20 пъти за 10 години, като последната среща беше на 25 ноември 2021 г. в Сочи, три месеца преди началото на войната“, каза Курти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС