Сиренето, кашкавалът и млечните продукти са сред най-поскъпналите

България е на шесто място по ръст на инфлация в Европейския съюз. Има стоки, които са поскъпнали с до 100%, коментират експерти. Хората купуват все по-често имитиращи продукти.

„Инфлацията не е еднаква за всички. Има социални групи, които ще са много засегнати и такива, които нищо няма да усетят”, коментира Богомил Николов от асоциация „Активни потребители”.

Според експертите в областта част от търговците спекулират с високите цени.

„Единствените цени, които в момента донякъде намаляват, това са цените на едро на земеделските производители и зеленчукопроизводителите, които под натиск на търговските вериги свалят цените, а веригите качват и качват. Факт е, че българинът пазарува стоки, които са с надвишени многократно цени”, коментира Тодор Капитанов, който е вицепрезидент на КНСБ.

„Имаме и голяма скрита инфлация, за която сме говорили много пъти, под формата на шринкфлация, тоест намаляване на количеството. Привидно цената остава същата, обаче за по-малко количество”, допълни Богомил Николов от „Активни потребители”.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.