От агенцията прогнозират, че ЕС все пак ще има достатъчно газ, за да издържи дори най-студената зима от 30 години насам

Дори Москва напълно спре доставките по тръбопроводите и търсенето да намалее, ЕС ще има достатъчно газ, за да издържи и най-студената зима от 30 години насам. Това прогнозират анализаторите от BloombergNEF, цитирани от БГНЕС.

От агенцията обаче коментират, че борбата за втечнения природен газ се оказа много болезнена за развиващите се икономики в Азия.

Но стратегията за оцеляване на региона зависи изцяло от два фактора.

Първият фактор е, че високите цени ще доведат до намаляване на търсенето на газ. Това означава, че държавата ще защитава само най-уязвимите потребители. Досега само промишлеността е допринесла за намаляването на търсенето на енергия, но домакинствата все още не са изиграли своята роля.

ГАЗЪТ ПОЕВТИНЯВА: В Европа цената му достигна 10-седмично дъно

Вторият фактор е, че Европа трябва да спечели съперничеството с Азия за втечнения природен газ. Тази надпревара за замяна на руското гориво вече доведе до рязко повишаване на цените и тарифите за транспортиране. Япония и Южна Корея не са застрашени от бедствия, ако зимата не е твърде студена. Политиката на Китай за нулеви цени потиска вътрешното търсене. Но желанието на Европа да купува повече втечнен природен газ създава енергийна несигурност в развиващите се източни икономики в момент на нарастваща инфлация и отслабващи валути. През първите осем месеца на 2022 г. вносът на втечнен природен газ в Азия е намалял с една четвърт в сравнение със същия период на миналата година.

Вземете Пакистан. В приключилия в понеделник търг за закупуване на втечнен природен газ за шест години, считано от 2023 г., не беше подадена нито една оферта. Исламабад искаше да сключи дългосрочен договор, за да заобиколи проблемите на спот пазара и да се справи с прекъсванията на електрозахранването. Но той няма късмет - поне засега. Купувачите, които нямат дългосрочни договори, просто са изхвърлени от пазара. Търговците твърдят, че няма да има достатъчно доставки на втечнен природен газ до 2026 г., когато ще бъдат пуснати в действие нови проекти за износ и ще се завърне ерата на ниските цени. Същата е ситуацията и в Бангладеш.

Филипините пък заложиха на втечнения природен газ, тъй като газовите им находища се изчерпват, а страната е прекалено зависима от въглищата. Но сега цените на втечнения природен газ са просто немислими. Затова Манила отложи изграждането на терминалите и първите покупки.

Търсенето на втечнен природен газ в Европа може да достигне своя връх до края на десетилетието. За мнозина това е твърде дълъг период. Развиващите се икономики, които видяха в ресурса евтин начин да преживеят енергийния преход, ще страдат от европейската криза през следващите години.

Източник: БГНЕС