Лидерите на ЕС се срещнаха с още 17 държави на първата среща на Европейска политическа общност

Русия е в пълна изолация заради незаконните й действия. Това беше основно послание от срещата на върха в Прага.

27-те от Европейския съюз се събраха с още 17 държави на първата среща на Европейска политическа общност, по идея на френския президент Еманюел Макрон.

Още преди началото беше обявено, че форумът няма да излезе с конкретни решения. Основната тема на разговорите беше войната в Украйна и сигурността на Европа. Но лидерите на враждуващи страни, като Армения и Азербайджан, също се възползваха от форума за преговори лице в лице.

Днес в Прага срещите ще продължат с неформален Европейски съвет. Той ще обсъжда най-вече енергийната криза. Търси се обща формула за купуването на газ. Разногласия предизвиква и начина, по който Германия ще субсидира сметките на бизнеса.

„Целта е да споделим разбиранията си за ситуацията, която засяга цяла Европа. Също - да изковем обща стратегия. Тоест, опитваме се да водим стратегически разговор на европейско ниво. Такъв досега няма. А той би могъл да намали разделението между нас. Това се надявам да е резултата от този проект”, заяви Еманюел Макрон.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.