Потърпевшият бил задържан, книжката му - отнета, а колата - спряна от движение

Шофьор осъди МВР за фалшиво положителен тест за наркотици. Заради него той е бил задържан, колата - му спряна от движение, а книжката му – отнета. Мъжът чакал няколко месеца окончателния резултат от кръвните проби, които се оказали отрицателни. По казуса има окончателно решение на Върховния административен съд. Потърпевшият Андреан Карпаров твърди, че бил принуден да заплати кръвния тест, за да му върнат книжката. Без свидетелство за управление на МПС бил близо половин година.

Шофьор за пореден път стана жертва на фалшиво позитивен тест за наркотици

По думите на Андреан проверката се състояла през април 2020 г. Прибирайки се с колата си, бил спрян от полицаи. Те установили, че крушката на регистрационния й номер е изгоряла и поискали да направят тест за наркотици на шофьора. При взимането му, няколко неща правят впечатление на Андреан. Тампона втривал във венците си около 10 минути, а касетата на наркотеста полицаят взел с лист хартия, а не със стерилни ръкавици. След като поискал кръвен тест, той бил посъветван от служителите на реда да не го прави, защото пробата щяла да покаже наличие и на други наркотични вещества в организма му.

Адвокатът на потърпевшия Силвия Петкова е категорична, че тампонът от наркотеста не трябва да бъде втриван в продължение на 10 минути. По думите на юриста химико-токсилогичните лаборатории у нас, които са акредитирани да изследват проби, са прекалено малко и не смогват. Това била и причината връщането на книжката на клиента й да се забави толкова. Още един пропуск бил, че няма законово установен срок, в който кръвната проба за наркотици трябва да излезе. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.