Веществото било пренасяно в бидони в карго пратка

Рекордно количество кетамин беше заловено на летище София. Над 300 кг от веществото са били пренасяни в бидони в карго пратка. Тя е трябвало да пристигне от Индия до фармацевтична компания, регистрирана в София. Oказа се, че компанията всъщност е фантом и дори няма складове.

Рутинна проверка на служителите от отдел „Борба с наркотрафика” - проверява се карго самолет, идващ от Индия, през Франкфурт, до България. При отварянето на един от бидоните се установява, че той съдържа бяло прахообразно вещество. „Задържахме 300 кг кетамин, което е рекордно количество”, обясни Стефан Бакалов от Агенция „Митници”.

Този тип наркотик навлиза все повече в Европа и САЩ. Вероятно в България кетаминът е трябвало да бъде преразпределен за чуждите пазари.

Средно на ден се проверяват между 15 и 20 човека и около 200 пратки. Последно, 67-годишна жена направила опит да изнесе наркотици от страната. Митничарите разчитат и на нюха на няколко кучета порода малиноа.

„Кучетата в момента, в който извършват проверка и се усъмнят в дадено превозно средство или куфар на обекта, при който се спрат, обикновено при 90% от ситуациите попадаме на нещо”, поясни Бакалов.

Кучетата, които работят на летище София, са обучени да разпознават десетки видове дрога в рамките на секунди. „Въздушният трафик е малко по-различен от сухопътния, тъй като в сухопътния обикновено се задържат 4-5 вида наркотични вещества, докато при въздушния трафик се пренасят повече от 1 000 вида”, коментира още Бакалов.

Митничарите отчитат скок в трафика на дрога. „Най-много задържаме марихуана. На второ място са количествата хероин, а на трето - синтетичните наркотици. Различен превес имат синтетичните наркотици като бройки, след това са кокаин, различни стимуланти, метамфетамини”, подчерта Бакалов.

Само за изминалите два месеца са задържани близо 132 кг хероин и опиум, което е 51% от задържаното на годишна база. От най-скъпата дрога - кокаин, за този период са задържани 5,5 килограма.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.