На срещата ще се обсъждат цените, доходите и бюджетът

Решаваща седмица на старта на новия политически сезон. Започна срещата за бюджета в парламента. Официално - откриването на 48-ото Народно събрание е в сряда, а това ще даде начало и на консултациите при държавния глава. Партиите обаче използват времето за извънредни разговори. 

С представители на БСП разговарят ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме Промяната". Категоричен отказ БСП получиха от „Демократична България”, „Възраждане” и „Български възход”, които смятат, че първо трябва да бъде открито 48-ото Народно събрание. 

НСИ: Инфлацията у нас е 18.7%

Въпреки, че няма яснота за евентуално мнозинство и нов кабинет, БСП покани парламентарно представените партии на разговор за цените, доходите и Държавния бюджет за 2023-а година. По закон сметката трябва да бъде внесена до края на октомври.

„За нас най-важната тема е инфлация, цени, доходи настъпващият отоплителен сезон и необходимостта от мерки да подкрепим домакинствата и икономиката в следващите трудни месеци. Предстоят сложни разговори за съставяне на правителство, но едновременно с това трябва да приемем и бюджета за следващата година”, каза преди срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изрази надежда депутатите да постигнат минимум съгласие по базовите пера, които трябва да бъдат финансирани. На въпрос: „Може ли това да е основата на една бъдеща коалиция между ГЕРБ и БСП?”, Нинова отговори отрицателно.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че партията няма да присъства на срещата на БСП, защото вече е провел подобен тип среща. „ПГ на "Български възход" приключи среща с работодателските организации. Дискутирахме широк кръг въпроси както във връзка с енергийните и нови регламенти на Европейския съюз, така и с предстоящата дейност по приемането на бюджет за 2023 г.", заяви той.

Служебният кабинет изготвя два варианта на проектобюджет, а какви са те се очаква да стане ясно в рамките на тази седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.