На нея присъстваха представители на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и ПП

Гласуването на бюджета за 2023 година е сред първите задачи, които трябва да свърши Народното събрание. Срокът е до края на годината. Затова още преди старта на новия парламент, част от партиите се събраха, за да видят кои са общите възгледи и къде са разделителните линии. Поканата беше на БСП и на нея се отзоваха  ГЕРБ, „Продължаваме промяната” и ДПС. До общи решения не се стигна, но се оказа, че част от предложенията на четирите партии се припокриват.

БСП покани на разговори парламентарно представените партии

Бюджет 2023 г. успя да събере на една маса БСП, ГЕРБ, „Продължавам промяната” и ДПС.

„Ако така си говорехме в зала, щяхме да осигурим спокойствие на хората за зимата”, заяви Корнелия Нинова.

Но дори разговорите да са минали положително, то изводът от тях не е.

„Предстоящата зима и следващата година ще бъдат много по-тежки, отколкото тази година. Такова тежко финансово състояние, в което се намира държавата, не е имало от 97-ма година”, заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Така дори различните по възгледи стигнаха  до общи сметки за следващия бюджет.

„Не говорихме за мнозинства. Говорихме за това, ако все пак не се стигне до съставяне на мнозинство, как да се направи бюджетът. Всички кризи искат мерки, а обезпечеността на мерките е с дефицити. Всички си казаха мнението, но нямаме общо решение”, каза Йордан Цонев от ДПС. „Всички сме на мнение, че трябва да продължат компенсациите и за бизнеса, и за населението. Въпросът е как това ще се случи, по какъв начин”, заяви още Цонев.

„Компенсациите, които ние предложихме още през лятото за таван на цената на тока, ще продължат през 2023 година”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Но и с предложение за промяна.

„Да се компенсира подкрепата за бизнеса с изземане на свръхпечалбата на енергийните дружества, но към държавните да се добавят и частните енергийни дружества”, поиска Корнелия Нинова.

Консенсус има за увеличаване на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсиите и въвеждане на понятието „енергийна бедност”. И още - бързо придвижване на законопроектите по Плана за възстановяване.

„Това, което виждаме, е, че никой не иска само заради някаква политическа нестабилност, която не би трябвало да е повод ние да не можем бързо да придвижим преговорите и приемането на това изключително ключово законодателство”, каза Калина Константинова от „Продължаваме Промяната”.

Партиите са се разбрали в петък да извикат на изслушване министъра на финансите Росица Велкова.

Корнелия Нинова разкри още, че ПГ на БСП също ще издигне кандидатура за председател на НС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.