Часове преди началото на 48-ото НС парламентарно представените партии са все по-сигурни, че отиваме към 49-и парламент

Часове преди началото на 48-ото НС парламентарно представените партии са все по-сигурни, че отиваме към 49-и парламент. 

“Отричайки възможността за какъвто и да е диалог, дори за среща на контактните групи, са потвърдили 2-3 партии. Няма смисъл да се говори за първи, втори и трети мандат”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Борисов разкритикува изказването на депутата от ГЕРБ Кирил Ананиев, който в ефира на Националната телевизия обяви, че ще подкрепят втори мандат на ПП. 

Перспектива за редовен кабинет не виждат и “Демократична България”, БСП и “Възраждане”. 

Съществуват ли реалистични формули за управление?

“Перспективи много не се виждат, защото има разделения, които не позволяват от тези политически сили да се формира реално мнозинство”, коментира Христо Иванов от ДБ. 

Манол Генов от БСП заяви, че е “оптимист”, но “засега всички сигнали вървят към 49-ото НС”.

“Тази евроатлантическа тълпа, която се е събрала, няма как да представя българския народ, тя представя чужди посолства”, така коментира и лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.  

Така предложението е към президента - да забави връчването на мандатите. С надежда за разговори и приемане на належащите законопроекти и бюджета за следващата година.

ДБ ще подкрепи Никола Минчев за председател на новия парламент

Освен неяснотата около бъдещо правителство остава и въпросът кой ще е председател на парламента. Кандидатите са четирима. Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от ПП, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от “Възраждане”. От “Демократична България” решиха да подкрепят Никола Минчев. 

“Логиката на избора на председател не просто въпрос на избор на човек, но и на ранен знак за формиране на мнозинство. Ние сме заявили, че не виждаме условие да подкрепим мандат на ГЕРБ”, каза Иванов.

БСП издига Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание

“Български възход” по-скоро са на мнение, че председателят по традиция трябва да е на най-голямата политическа сила.

“Единия критерий е да се придържаме към традициите на НС, вторият е да е личност, която може да изразява общото мнение на НС”, коментира Румен Йончев.

ДПС отново запазиха мълчание. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.