"Този парламент трябва да одобри и бюджета, и законите на служебния кабинет", смята Слави Ангелов

„Изхождаме от порочен априорен аргумент – че депутатите искат да има правителство. Няма такова нещо”. Това заяви в ефира на "Здравей, България" журналистът Ивайло „Нойзи” Цветков след второто неуспешно гласуване за избор на председател на парламента в първия ден на 48-ото Народно събрание. Темата коментираха и политологът Слави Василев, бившият депутат Асен Агов и писателят и рекламист Радослав Бимбалов.

Според Цветков самата процедура за избор на председател ще бъде изпълнена, но това е всичко, което ще свърши този парламент. 

Политологът Слави Василев обясни, че не може да коментира имат ли желание депутатите да изберат свой председател, но те с голямо удовлетворение ще хвърлят „горещия картоф” на президента, за да управлява той.  

„Свидетели сме на откриването на един парламент, за който е ясно, че няма да съществува дълго. НС има по-важни функции от избора на правителство и изпълнителна власт – те са свързани с неща, които ще ни се случват и ще са важни за следващите избори догодина”, каза Бимбалов.

Според бившия депутат Асен Агов случващото се в парламента е част от пировата победа на ГЕРБ. „За онези, които не знаят историята на цар Пир, да се обърнат към Google. Този парламент има една много интересна функция – в конституционното недомислие да има служебно правителство, но в ситуацията на политическа криза, то подлежи на парламентарен контрол и министрите трябва да отговарят за всичко, което са свършили в двата месеца на служебния кабинет”, каза политикът.

В отговор политологът Слави Ангелов обясни, че законите, подготвени от служебната власт, ще бъдат гледани от 48-ото Народно събрание. „Ако партиите искат да осмислят своето присъствие в този парламент, те ще гласуват и бюджета, и подготвените от служебния кабинет закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост”, каза Ангелов. 

Според Асен Агов днешното протакане на избор на председател на 48-ото народно събрание е дъното на политическата криза. „Тя започна от 2001-ва г. – тлееше, възпаляваше се, след което отново позатихна, за да стигне до тук. България има нужда от промяна с ясен план какво правим”, каза Агов.

„Всичко това ми напомня на 1990-та година – „зимата, кризата, единението”. Не може да има единение след това. Тогава България след всички тези реплики направи една конституция, която е абсолютно неспособна да реши днешните й проблеми. Тя трябва да се ревизира по много добронамерен и реалистичен начин. 6,5 млн. е населението в България. Избирателните списъци са 6,9 млн. души. Може ли 6,5 млн. души да имат 240 народни представители? Средното число за Европа е на 60 хил. души да има един народен представител”, каза бившият зам.-председател на парламента.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова