Той вижда най-много потенциал в съставяне на правителство с третия мандат, ако бъде даден на ДБ

От служебния кабинет са задължени да внесат бюджет за следващата година по закон, но са преценили да не го изпълнят. Това заяви Мартин Димитров от "Демократична България" в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той вижда най-много потенциал в съставяне на правителство с третия мандат, ако бъде даден на  на ДБ. "Целта ни през 2023 г. е икономиката да расте, а данъците да не се увеличават. Дефицитът трябва да бъде разумен - около 3%, а не прекомерен. Нужни са и компенсации за конкретни групи от обществото. Това зависи от няколко фактора - невдигане на данъци и приемане на законодателните инициативи по Плана за възстановяване. Няма нужда от актуализация на бюджета, дефицитът е по-нисък от планирания", коментира депутатът. 

Димитров, ДБ: Да не се допуска удвояване на държавния дълг, както предлага служебният кабинет

По думите му, ако не се предложи нов бюджет, служебният кабинет ще внесе удължено действие на настоящия. "Паралелно ще се правят опити за съставяне на правителство. Необходимо е да се привлекат и инвеститори, но те търсят максимална степен на сигурност. Такава може да се даде от членството ни в Шенген и еврозоната", отбеляза Димитров.

Според него заплатите растат с растеж на икономиката. "Защо от служебния кабинет се дръпнаха от двете тарифи за тока? Това ми изглежда като "оправяйте се в парламента". Изглежда ми несериозно", подчерта той.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.