Нидал Алгафари смята, че президентът Раден ще убеди партиите да сформират правителство

Шансът за сформиране на нов кабинет е по-висок от преди изборите, сподели анализаторът Нидал Алгафари в предаването „Твоят ден” по NOVA News. Според него, „Български възход” е единствената възможност за съставяне на кабинет. Той е убеден, че партиите не биха искали да отидат отново на избори и затова ще приемат алтернативата за кабинет  без политическо лидерство, базиран на експертно участие.

Старт на консултациите при президента

Политологът Слави Василев е на мнение, че партиите разбират патовата ситуация на политическата система и това ги сближава. „Ако отново отидем на избори и те покажат същите резултати, то все повече и повече ще се говори за любимата на много хора тема президентска република, което според мен е чудесно. Едва ли партиите ще допуснат да се стигне дотам, защото нито една няма интерес да се впуска в голям дебат за промяна на политическата система. Те ще гледат да се разберат”, категоричен е той.

За сформиране на правителство Василев вижда нестабилна власт с кратък хоризонт, тъй като непримирими врагове ще трябва да работят заедно. Той е категоричен, че ходът на събитията предвещават, че рано или късно ще се стигне до генерална промяна на политическата система.

Димитров: От служебния кабинет са преценили да не изпълнят закона, като не внесат бюджет

Според Алгафари няма да се стигне до смяна на политическата система. Това изисква Велико народно събрание и нови избори. Анализаторът смята, че действията на Радев до момента са били да разделя, и сега търси вариант да се реабилитира като обединител. Затова той допуска, че ще успее да убеди политическите формации да сформират правителство с мандат на Стефан Янев. Според Василев шансовете да има правителство са малки.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.