Средно те покриват между 40 и 60% от стойността на сметките

Бизнесът е в очакване да разбере ще бъде ли удължена компенсацията за скъпата електроенергия, която използват предприятията. 

180 български и чуждестранни предприятия има в индустриалната зона на Пловдив. В тях работят над 35 000 служители. В предприятие за производство на нитрилни ръкавици основният начин на производство е с ток.  

Ще оцелеят ли предприятията в условия на инфлация

Според изпълнителния директор Антон Петров между 60 и 180 000 лева е сметката за ток на месец на предприятието. "Последният месец беше 80 000. Помощта от държавата ни дава възможност за дългосрочни решения. Търговското ни салдо все още е отрицателно, трябва да стимулираме производството. Антикризисната мярка трябва да действа докато пазарът не стане обективен и няма външнополитически факти. Ще бъде изключително трудно без нея. Държавата компенсира високата цена на тока с 40 до 60%", обясни той. 

По думите му от началото на 2022 г. предприятието работи по алтернативни източници на енергия. "Увеличаване на работната заплата не представлява трудност. Ще изчакаме началото на годината и ще направим максимално възможното", сподели Петров.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.