Коментар на Антония Петрова – Батинкова, Гергана Стоянова, Къци Вапцаров и проф. Николай Витанов

Кои са най-важните задачи, с които трябва да се захванат политиците? Темата коментираха математикът Николай Витанов, моделът и юрист Антония Петрова-Батинкова, телевизионният водещ Къци Вапцаров и актрисата Гергана Стоянова в студиото на “Здравей,България”.

“След като се оформят комисиите, е нужно всички там да разберат, че не са на училище. Необходим е революционен устрем, за да може да се променят нещата. Трябва промяна в Конституцията”, категорична е актрисата Гергана Стоянова.

С нея се съгласи и юристът Антония Петрова. “Представете си какво следва когато трябва да се гласуват и закони”, каза тя и призова за свикване на Велико народно събрание. “Бариерата за влизане в парламент трябва да е по-висока от 4%. По този начин ще се намали броят на партиите”, предложи още Петрова.

“Аз не бях изненадан от резултата на тези избори”, каза математикът проф. Николай Витанов. 

Според Петрова ще станем свидетели на същия сценарий, който наблюдавахме при кабинета “Петков” - след 6 месеца ще се гласува вот на недоверие.

“Човекът, който трябва да ни управлява няма право да се изморява, да остарява, трябва да знае повече от всички експерти и да е подготвен. Има такива хора в гражданското общество”, смята Гергана Стоянова. 

Според Къци Вапцаров най-важно е доверието в политиците. “Трябва политиците да имат отговорност за действията си по закон”, посочи той. “Политиците трябва да се научат на политическа отговорност. Обещал си нещо - излъгал си хората, значи не трябва да нямаш повече право да се занимаваш с политика”, смята Вапцаров. 

Те се обединиха около тезата, че освен промяна в Конституцията са нужни промени в Закона за спекулата, както и начинът на контрол върху управляващите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.