По думите му те бавят и недопускат български и румънски камиони да пътуват свободно в Шенгенското пространство

България и Румъния са изпълнили всички технически изисквания за членство в Шенгенското пространство. Ние дори използваме информационната ѝ система за издирване на лица и контрол на пратки. Няма никаква техническа причина да не сме част от Шенген, причината е икономически интерес на фирми от западните държави. Това каза за "Твоят ден" евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО.

Новаков: В Шенген ще пътуваме до Гърция и Румъния, както от София до Пловдив

По думите му тези фирми бавят и недопускат български и румънски камиони да пътуват свободно в Шенгенското пространство. "Те искат българските фирми да не печелят, а да печелят те. Формално само Нидерландия е против нашето членство, доколкото знам всички със силен транспортен бранш обаче също не искат да ни приемат - Франция, Германия, Белгия. Няма как една сама държава да държи други три извън Шенген без да има подкрепа", заяви той.

Според него моментът е ключов, защото Хърватия се готви да влезе в Шенген през декември. "Няма как държава, която е започнала процес по-късно от нас, да влезе преди нас. Те са западноевропейска държава, с по-високи доходи, но въпреки това, ако те влязат, а ние не, би било много голямо лицемерие", смята Джамбазки. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.