Проучване показва, че младите геймъри имат по-добри когнитивни способности

Опровергаха научните изследвания, че видеоигрите имат негативно въздействие върху подрастващите. Дори напротив – оказва се, че геймърите сред децата показват по-добри когнитивни способности. На какво се дължи това в „Социална мрежа” коментират Хелиана Велинова, организатор на „Sofia Game Night” и Орлин Денков от Народно читалище „Иван Вазов”.  

Последните проучвания за ефекта на видеоигрите са направени сред 12 000 деца и тийнейджъри, обясни Велинова. „Sofia Game Night”, уточни тя, е събитие, посветено на игрите в цялото им многообразие и се провежда за четвърти път.

„Проучването показва, че видеоигрите имат положителен ефект - справяне с различни задачи, развиване на логиката и на различни когнитивни умения. Също така видеоигрите те поставят в различни сценарии и в различни светове. Дават ти възможност да развиваш мозъка си по различен начин”, казва тя.

От Народно читалище „Иван Вазов” в София организират и турнири по настолни игри. „Това, което правим ние, е да съберем всички любители на игри в нашето читалище в нощта на игрите и да играем заедно. Отделно, ние работим изключително много по посока дигитално ограмотяване”, допълни Денков.

В рамките на събитието „Sofia Game Night” ще може да се види историята на игрите. Фестивалът ще се проведе на 5 ноември в осем български града.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.