"Парите ще са на разположение още в рамките на настоящата година", подчерта Александър Пулев

Успяхме да осигурим 14 милиарда лева по структурни фондове и европейски програми за бизнеса. Тези пари ще са налични до края на тази година, а не както беше първоначалният план - в началото на следващата. Процедурите по кандидатстване са открити. Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

"Връщам се от Риад изморен, но много щастлив. Показахме новото лице на българската икономика и на българската дипломация. Отиваме със самочувствие и проектна готовност. Представяме приоритети на базата Визия 2030. Това е държавният документ на Саудитска Арабия, в който се посочват всички приоритетни оси. Ние си свършихме домашното. намерихме допирни точки и ги презентирахме", заяви той по повод международния форум с българско участие в Саудитска Арабия тази седмица. 

Става дума за темите транспорт, логистика, дигитална свързаност, високи технологии, роботика, производство на части за автомобили. „В Европа от 10 автомобила 9 имат компоненти, произведени в България. Това са инвестиции, които скоро ще потекат към страната ни. Ние не сме в бизнеса, само да си подписваме меморандуми. Не сме хора на действието. Служебният кабинет е кабинетът на действието и го доказахме”, подчерта министърът.

Той коментира и въпросa дали политическата нестабилност не изпраща лош сигнал на инвеститорите. „Ние ще направим всичко, за да осигурим нужната приемственост. Ние сме хора, които показваме нужния интегритет, мотивация и енергия. Не трябва да се къса кредита на доверие, особено с инвеститори от Близкия изток, но това, което чуваме от инвеститорите е, че те виждат в наше лице и в това на президентската администрация един „оазис на спокойствие и устойчивост”. Иначе те нямаше да инвестират от ценното си време, за ад разговарят с хора от служебния кабинет”.

Според министър Пулев служебният кабинет е готов да подпомогне депутатите при обсъждането на проектозаконите за следващите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост. „Призовавам депутатите да използват капацитета на служебния кабинет. Всички дърпаме в една и съща посока. Да използват нашата експертиза. Ще направим всичко възможно законопроектите да бъдат приети”, подчерта той. И допълни: „Апелирам за здрав разум и добра воля от страна на народните представители. Теоритично е възможно всички тези закони да бъдат приети до края на годината”.

Бизнесът в България ще получи 14 милиарда лева по структурните фондове и европейските програми. „Заедно с вицепремиер Пеканов и седем ведомства осигурихме тези пари. Тези пари ще стигнат до хората през следващия програмен период. Но понеже сме кабинетът на действието и на ускорението, защото тези средства се очакваше да се канализират в началото на следващата година, но ще успеем те да са на разположение още в рамките на настоящата година. Вече има отворени програми, по които бизнесът може да кандидатства”, подчерта той.

Той припомни, че в именно в МИР бе отворена първата процедура по ПВУ – „Технологична модернизация“, по която се очакваха около 1000-1200 проектни предложения от бизнеса, а бяха получени над 2 500 проекта за над 1 млрд. лв. поискано финансиране. "Стойността на програмата е 260 млн. лв.", допълни Пулев.

На въпрос как Европа ще помогне на компаниите у нас да пестят енергия, министър Пулев обяви, че до края на годината по линия на МИР предстои отваряне на третата процедура по Плана за възстановяване – за фотоволтаични батерии и ВЕИ за собствено производство и локално съхранение на енергия, с бюджет 200 млн. лв. „По новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ осигурихме в рамките на служебния мандат още 3 млрд. лв. за българските компании, като приблизително една трета от тях ще бъдат с фокус енергийна ефективност“, допълни още Пулев.

Припомняме, че преди десет дни МИР отвори за кандидатстване и втората мярка по Плана за възстановяване и устойчивост – за системи за киберсигурност и ИКТ решения във фирмите, на стойност над 30 млн. лв. Към момента кандидатствалите компании са над 1800 с проекти за изграждане на собствени IT-системи, сайтове, портали, телефонни приложения и др. Кандидатстването ще продължи до 19 декември 2022 г. По линия на МИР само по Плана за възстановяване до края на годината ще се отпуснат на родните фирми 600 милиона лева по общо четири процедури.

Във връзка с одита във Фонда на фондовете министър Пулев подчерта, че има място в Управителния съвет на фонда, което да бъде заето от човек, номиниран от неправителствените организации и структури в екосистемата на българските предприемачи. „Ще бъде включен и Надзорен съвет“, обяви Пулев и подчерта, че в момента Фондът на фондовете оперира с около 1,2 млрд. лв. пари на българските и европейски данъкоплатци, а тази сума ще стане значително по-голяма в следващия програмен период и затова трябва да се гарантират чисти и прозрачни процеси във Фонда и второ ниво на контрол – именно чрез Надзорен съвет.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.