Това написа в своя Facebook профил лидерът на БСП

С предложението за бюджет служебното правителство обрича народа на глад и студ. Това написа в своя Facebook профил лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова лидерите на всички парламентарно представени партии да се противопоставят на замразяването на доходите

“Предложението на служебният кабинет да се удължи действието на сегашния бюджет означава замразяване на доходите и увеличаване на цените. Това е абсурдно при високата инфлация и масовото обедняване на българските граждани. Категорично сме против. Ние предлагаме точно обратното: таван на цените и увеличаване на доходите”, написа още Нинова.

Ето и пълната й позиция:

С предложението за бюджет служебното правителство обрича народа на глад и студ.

Призовавам всички лидери на партиите в НС да се противопоставим на замразяването на доходите

Предложението на служебният кабинет да се удължи действието на сегашния бюджет означава замразяване на доходите и увеличаване на цените. Това е абсурдно при високата инфлация и масовото обедняване на българските граждани. Категорично сме против. Ние предлагаме точно обратното: таван на цените и увеличаване на доходите.

Искаме увеличаване на минималната заплата от 710 на 850 лв., майчинството да бъде колкото минималната заплата, безплатни лекарства и учебници за деца, данъчни облекчения за млади работещи семейства с деца, преизчисляване на пенсиите, необлагаем минимум на прага на бедност от 504 лв.

Вижте какво се случва в Европа и света. Германия одобри 200 млрд. евро за подкрепа на домакинствата и икономиката. Япония също 200 млрд. подкрепа, навсякъде налагат таван на цени. Само нашият служебен кабинет обрича народа на глад и студ. Причината, която обявиха служебните министри на Радев е, че служебно правителство не може да определя дългосрочни политики и нямало  мнозинство в парламента. Така ли? Нима това служебно правителство не одобри нов инвестиционен разход за 8 нови самолети F-16 за 2030 г.

Нима те не решиха да се купят 10 самолета “Грипен“? Това правителство  провежда търгове за доставка на газ до 2034 г. По-дългосрочна политика от това, здраве му кажи. И го прави без мнозинство в парламента. Значи за оръжия и газ може за 12 години напред до 2034 г., а за заплати на работници, майчинство, детски, пенсии не може за една година - 2023 г.

Призовавам всички лидери на парламентарни партии да се противопоставим на замразяването на доходите и подкрепата за икономиката и да гарантираме, че сме способни да приемем бюджет, с който да подкрепим народа си в тежките месеци, които ни чакат.

Това заявих на обиколката си в Сливен - част от поредицата срещи на парламентарната група на БСП, членове на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на левицата с организациите си и с граждани в цялата страна. Днес, заедно с народните представители Георги Свиленски, Деян Дечев, Борислав Гуцанов, Иван Ченчев и членовете на ИБ на БСП Катя Георгиева и Георги Йорданов провеждаме срещи в Сливен, Нова Загора и Твърдица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.