Всяко едно мнозинство около ГЕРБ ще се наложи, прогнозира Харалан Александров

Поставени сме в ситуация черно-бяло. Такъв е цветът на войната. Вчерашния вот за изпращане на военна помощ показа плаващи мнозинства. За пръв път се очерта мнозинство-малцинство. Очерта се опозиция на проатлантическото мнозинство. Това каза за "Твоят ден" политологът доц. Татяна Буруджиева.

Според нея президентът е с най-високо доверие, но в негативен тренд. "Това вече не фактор, чиято сила може да проведе успешни консултации. Следващите две плаващи мнозинства, които ще се състоят, са около бюджета и решенията за влизането в еврозоната. Те са свързани, защото самият бюджет показва взривно покачване на дълга, а така гражданите и бизнеса ще имат повече полза от влизането на еврото, заради намаляването на лихвите. Дебатът за еврото се сблъсква с притеснението от цените" подчерта тя. 

Връщането на хартиената бюлетина - в дневния ред на парламента

Доц. Харалан Александров смята, че Украйна е въоръжена на зъби. "Не мисля, че с нашата помощ ще се промени драматично баланса на силите. Това е символно решение, което ясно показва, че  има впечатляващо мнозинство в подкрепа на цивилизационен избор, определянето ни като демократично, прозападно общество. Хората са уплашени, голяма част от обществото не искат изпращане на оръжие. Много сме бити от Русия и имаме травматичен страх от нея", посочи той. 

По думите му военната помощ е очертала разделение. "Теоретично е възможно да се формира мнозинство, колкото по-дълго функционира парламента, толкова по-голям терапевтичен ефект върху участниците. Ще започнат да си говорят, не само да се хейтят. По-уязвимите хора след дълговата експлозия, започват да се саморазрушават. Забелязва се увеличаване на насилието, което е вследствие на липсата на удържащи структури. Всяко едно мнозинство около ГЕРБ ще се наложи", прогнозира Александров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.