Депутатите ще гласуват измененията в Изборния кодекс

Връщането на хартиената бюлетина - на дневен ред за депутатите. Днес народните представители трябва да гласуват измененията в Избирателния кодекс, след като смесеното гласуване срещна одобрението на по-голямата част от депутатите в Правна комисия.

Предложението беше внесено от БСП и получи подкрепата в ресорната комисия от депутатите на  ГЕРБ и ДПС. 48-ият парламент трябва да реши и дали да се удължат компенсациите за бизнеса.

„От 30 години гласуваме с хартия. Избрахме друг модел, който се оказа порочен. Сега пак трябва да го променим. Обяснихме го 100 пъти. Г-н Петков, Вие нямате уши, но имате уста”, каза Йордан Цонев.

„Искам да кажа, че ако на ГЕРБ и ДПС основният приоритет е да се гласува хартиената бюлетина, въпреки всички проблеми на народа ни, не знам дали заслужават да стоят в тази зала”, отвърна Кирил Петков.

„Броят на недействителните бюлетини е станал от 169 000 на 9000. Ако това не е разлика, която да обосновава гласуването „против” на връщането на хартиената бюлетина, то не знам какво”, каза Никола Минчев от ПП. от трибуната.

 „Има много данни за фалшиви бюлетини обаче има ли данни колко хора не отидоха да гласуват, защото се притесняват от машините?”, поясни Любен Дилов-син.

„Аз също следя изборния процес. Възрастните хора гласуват спокойно с машините”, увери Надежда Йорданова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.