Вижте втора част на разследването на Тина Ивайлова

Изразходвани ли са неправомерно средства от ръководството на федерацията по канадска борба и знаят ли от Министерството на младежта и спорта как се усвояват отпусканите хиляди левове  за развитието на този  спорт. По казуса работи и прокуратурата. Последва право на отговор от председателят на федерацията Асен Хаджитодоров, а реакцията на спортното министерство е ,че няма да проверява сигналите до тях. Вижте втора част на разследването на Тина Ивайлова и екипът на GlasNews.

Вече ви разказахме защо и как се стигна до този разрив между федерацията и спортните клубове. Видяхте и част от членовете на изключените клубове, които смятат, че Федерацията се управлява като еднолично дружество  и липсва прозрачност по отношение на разходваните публични средства.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Източвани ли са пари от Федерацията по канадска борба

Посочени са значителни суми, които са изразходвани за лагери, подготовка и възстановяване.

Състезатели твърдят също, че никога не ги е тренирала Вероника Бонкова, за което обаче е получавала  и получава хонорари.

 Стана ясно също, че федерацията плаща и наем за офис, около 5000лв, на фирма, на която управител е Вероника Бонкова. Собственик на капитала на същата фирма е Професионална лига по канадска борба, което е дружество със седалище в офшорна зона, като на същото това дружество са плащани и лицензионни такси за стотици хиляди левове, а негов директор е Асен Хаджитодоров.

От отчетите на федерацията видяхте също, че за състезание проведено в Букурещ са отчитани самолетни билети през Виена. От отчетите стана ясно, че са правени редица плащания от и към фирми на председателя и жена му. Има също и тегления на пари в брой от сметките на федерацията от Асен Хаджитодоров, без да е посочено основание за това.

“По протокол, подаден към Министерството за финансирането са 43 клуба в България. Наесен се свиква едно общо събрание на хартия, в което председателят на федерацията разписва списък на всички клубове и са общо 3. Една точка има този протокол, основна - да се поднови мандата на Управителния съвет, защото им изтича петгодишният мандат”, обясни  Янислав Илиев-юрист и председател на клуб по канадска борба

Тези твърдения от Българската федерация по канадска борба наричат „коментари и предположения“ в искането си за право на отговор до NOVA. Ние право на отговор сме дали на Асен Хаджитодоров по време на държавното първенство по канадска борба в Белоградчик. За протокола потърсихме ръководството два месеца преди това по време на общото събрание в офиса на федерацията в София, но такова интервю ни беше отказано.

В първа част на нашето разследване ви показахме, че на федерацията са отпускани стотици хиляди левове от Министерството на младежта и спорта.  

По документи и хората с увреждания са имали треньори. Те също са  получавали хонорари за това. Това са Георги Благов, чиято племенница като стана ясно е председател на един от новорегистрираните „кухи клубове“. Другият треньор е Александър Палестов, който е брат на Вероника Бонкова, която живее на семейни начала с председателя на федерация - Асен Хаджитодоров. 

На хартия нещата стоят така, само че състезателите, както и с Бонкова, отново  отричат те да са ги тренирали.

В изпратеното искане за право на отговор Асен Хаджитодоров е посочил, че материалът ни засяга спор между федерацията и представители на спортни клубове, наказани от нея. Този спор не е изнесен и засегнат в първа част умишлено, защото доколкото знаем между федерацията и изключените клубове се водят дела. 

В искането си за право на отговор Асен Хаджитодоров  твърди, че са изнесени неверни финансови данни, и че са използвани злонамерено. За всички гореизложени факти и финансови твърдения разполагаме с документи, фактури, финансови отчети, банкови извлечения както  договори, предоставени от Министерство на младежта и спорта по закона за достъп до обществената информация.

Потърсихме коментар от Министерството на младежта и спорта на база на сигналите, входирани при тях. Получихме, отговор, че на този етап проверка няма да бъде извършена.

Прокуратурата също е сезирана и имаме уверението, че проверка ще бъде извършена, а когато са готови резултатите ще бъдат оповестени.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.