По думите му трябва да бъде изготвен план за бързо обучение на военен състав за ПВО у нас

От задействания член 4 на НАТО ще произлезе решение за засилване на противозенитната защита и координацията на съюза в региона. Той дава възможност на страните членки да проведат широкомащабни консултации. Това заяви по повод падналата ракета в Полша дипломатът и експерт по международна  сигурност Димитър Гърдев за „Твоят ден”.

"Ако в тях се стигне до мнение, че има целенасочена, последователна, предварително насочена агресия, се задейства член 5. Той гласи, че всички членки и съюзници се задължават да помогнат на застрашената страна със средства, с които те преценят, не задължително военни", обясни той. 

Взрив уби двама души в Полша, подозират падане на руски ракети (ВИДЕО+СНИМКИ)

За него несъмнено конфликтът в Украйна ескалира. Вчера бяха нанесени над 100 ракетни удара по цивилни центрове. В Украйна има разнообразни противозенитни средства, но те не са обединени в система за ПВО. Може би това е и причината за инцидента с паднали ракети в Полша. Ракетният удар е бил предшестван от силно магнитно поле за противодействие на нападението. Русия се е опитала да отклонява ракетите", подчерта Гърдев.

 

 

По думите му осъждане на руската агресия, подкрепа за Украйна и засилване на възможностите на съюза по границата ще бъде матрица за по-нататък. "Трябва да бъде изготвен план за бързо обучение на военен състав, за да можем да се включим в единната система за ПВО", категоричен е експертът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.