Предстои изкупуване на старите гуми от община Бургас

Автомобилни гуми са изхвърлени незаконно в резервата „Атанасовско езеро“, съобщи БНР, позовавайки се на информация от обществения съвет, който се занимава с проблемите на езерото. 

Незаконно изхвърлените гуми се намират на частен терен в северната част на резервата, обясни Диана Костовска от Българска фондация „Биоразнообразие“.

"Стотици гуми са складирани там. Повече от две години е този проблем. Собственикът не може да се намери. Много граждани си изхвърлят гумите", каза Костовска.

От община Бургас се подготвят да изкупуват старите автомобилни гуми, за да може да не се оформят повече такива незаконни сметища.

Екоинспекторите, които извършват консервационни дейности на Атанасовското езеро са изправени пред предизвикателството на урбанизацията в района на резервата и строежа на обхода на Бургас. „Ако искаме да запазим това биоразнообразие, трябва тази екосистема да се поддържа", каза тя.

По думите на еколога Спас Узунов в момента екосистемата се поддържа в рамките на проекти и от дейността на собственика на солниците. Той иска да бъде разработен механизъм, в който отговорността за управлението на територията да бъде споделена и между държавата като собственик на тази територия и като задължена в опазването и поддържането на екоститемите на биологичното разнообразие на околната среда.

В Атанасовското езеро еколозите помагат за възстановяването на три големи диги и валове, които са част от солодобивната инфраструктура. Птиците са най-добрият индикатор на еколозите, че дейностите в резервата са подходящи за тях и че се оказва благоприятно влияние на екосистемата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.