Депутатите спряха парламентарния часовник и удължиха заседанието

Парламентът - отново арена на скандали заради начина, по който ще гласуваме на следващите избори. И отново без конкретен резултат. След като в четвъртък само заглавието на промените отне няколко часа на народните представители, в петък те опитват да уточнят конкретни текстове. За целта спряха парламентарния часовник и удължиха заседанието.

В същото време беше постигнато съгласие около новите изтребители. Мнозинство в Народното събрание одобри поръчката на още 8 самолета F-16.  Инвестицията е за над 2 милиарда лева, като до края на тази година България трябва да преведе първа вноска от близо 16 милиона долара.

Напрежението в четвъртък покрай Изборния кодекс се прехвърли и в новия пленарен ден. Според предварителния  ред за деня, точката отсъстваше. Което съвпадна с искането на „Продължаваме промяната”.

„В момента има 16 законопроекта на първово четене и не са стигнали до зала, вместо това гледаме Изборния кодекс. Друго нещо, от което се интересуват българските граждани е Световното първенство. След 12 годишното управление на виден футболист, българският футбол е в същото състояние, като всеки друг отрасъл. И вместо да пътува, с правителствения самолет пътуват банкенските тигри”, посочи Андрей Гюров от ПП.

Депутатите на партията продължиха с атака към бившите си партньори от БСП. Поводът – от младежката организация на социалистите в столицата разпространиха писмо, че са категорично против връщането на хартиените бюлетини. „Дойде съобщение, че  младежкото БСП-София не подкрепя хартиената бюлетина. Какво е вашето мнение за това?”, попита Искрен Митов от ПП.

Отговор от БСП не дойде. Вместо това от ГЕРБ поискаха Изборният кодекс да влезе за обсъждане.

„Работата да продължи с гласуване на Изборния кодекс”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 „Правя обратно предложение - да караме по така предложения дневен ред, тъй като има внесени законопроекти”, посочи Коста Стоянов от „Възраждане”.

Разглеждането на изборния закон все пак започна. С редица процедурни хватки и продължителни почивки. По същество дискусията  се спря върху съществуването на Обществения съвет към ЦИК. По време на което депутатът Тома Биков спомена името на репортера на NOVA Благой Цицелков, който бе объркан с брат си Стоил Цицелков, който всъщност е член на Обществения съвет.

И още от дискусията -  от ГЕРБ потвърдиха, че се отказват от отпадането на избирателен район „Чужбина”.

„Ние няма да гласуваме такова предложение”, категорична беше Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 Гласуването на промените в Изборния кодекс остана за следващата седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.