За последния месец цените бележат ръст от 16%

Рекорден скок на цените и ограничения в пазаруването. Така можем да обобщим седмицата за Великобритания. За последния месец цените бележат ръст от 16%, който е рекорден за последния половин век. На този фон някои супермаркети въведоха ограничения за купуването на яйца.

Три от големите хранителни вериги в Англия въведоха лимит - до три опаковки с яйца на клиент, за да се справят с нарастващото им търсене преди Коледа на фона на хроничен недостиг от няколко месеца. Той се обяснява с големи огнища на птичи грип в страната, заради които се наложи умъртвяването на милиони птици. Има подозрения обаче, че това не е единствената причина за празните рафтове в магазините, където преди Коледа обикновено имаше десетки видове яйца. 

Недостигът на яйца принуди една от най-големите вериги пъбове да промени рецептата на традиционната английска закуска. От столетия тя включва пържени яйца, бекон, гъби, наденички, печен боб в сладък доматен сос и препечени филийки. Сега, вместо яйца, ще се слагат панирани лучени кръгчета или допълнителен колбас. 

От Британската асоциация на производителите на яйца съобщиха, че заради високите разходи за енергия и липсата на храна заради войната в Украйна сега е 50% по-скъпо да се хранят кокошки. Затова всеки трети птицевъд е намалил или спрял производството на яйца.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.