Още трима са подсъдими по същото дело, което още не е насрочено

12-годишна присъда заплашва тазгодишният носител на Нобелова награда за мир Алес Беляцки. Той е дългогодишен защитник на човешките права в Беларус. Присъдата може да бъде постановена по дело за контрабанда на валута, съобщи БТА, позовавайки се на неговата неправителствена организация "Вясна".

Беляцки и неговите сътрудници са обвинени, че са пренесли през беларуската граница „голямо количество пари в брой, действайки като организирана група“, и че са „финансирали колективни действия, сериозно подкопаващи обществения ред“.

Беляцки, който от юли 2021 г. е в предварителния арест в Беларус, е подсъдим по това дело заедно с други двама арестувани негови сътрудници. Подсъдим е и трети сътрудник, който е в изгнание в чужбина, съобщи "Вясна".

„Те са заплашени от присъди между 7 и 12 години затвор“, информираха в изявление от организацията.

Според "Вясна" датата за начало на процеса все още не е определена.

Този процес е възприеман от мнозина като отмъщение на беларуския президент Александър Лукашенко, съюзник на Москва, който е на власт от 1994 г. и задушава всички форми на критика, особено след масовото протестно движение след изборите през лятото на 2020 г.

Алес Беляцки спечели Нобеловата награда за мир тази година, благодарение на борбата си за правата на човека, заедно с руския център "Мемориал" и неправителствената организация Украински център за граждански свободи.

Беларус осъди наградата като "политизирано решение".

Организация „Вясна” е основана през 1996 г. по време на масовите продемократични протести в Беларус. Тя започва своята работа, като първоначално предоставя помощ на лишени от свобода хора и техните роднини. След това дейността ѝ се разширява до защитата на правата на човека в страната като цяло, където нарушенията им са широко разпространени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.