"Ла Ниня" се свързва глобално понижение на температурите

Продължаващият от 2020 г. природен феномен "Ла Ниня", с който се свързва глобално понижение на температурите, може да действа до февруари-март 2023 г., прогнозира Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от АФП и ТАСС.

От организацията към ООН подчертават, че природният феномен ще продължи да влияе на температурите и интензивността на валежите.

СМО прогнозира, че със "75 на сто вероятност "Ла Ниня" ще се запази в периода декември 2022 г. - февруари 2023 г., а 60 на сто е вероятността за действието й януари-март 2023 г." От организацията припомнят, че явлението продължава вече три поредни години, което се случва за трети път от 1950 г. и за първи път през този век.

Сателитни изображения показват щетите след наводненията в Австралия (ВИДЕО)

Феноменът "Ла Ниня" е свързан с "мащабно охлаждане на повърхностните слоеве на водата в централната и източната екваториални части на Тихия океан заедно с изменение на тропическата атмосферна циркулация".  "Ла Ниня" влияе обратно на феномена "Ел Ниньо", който затопля климата.

Тропическият тихоокеански регион е под въздействието на "Ла Ниня" от септември 2020 г. с кратки прекъсвания, но има ограничен охлаждащ ефект върху глобалните температури, подчертава генералният секретар на СМО Петери Таалас, който не спира да предупреждава за заплахите от климатичните промени.

"Очаква се последните осем години да се окажат най-горещите в историята на измерванията, с ускорено покачване на морското равнище и затопляне на океана", добави той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА