Ако българският народ реши какво иска, и хартиените бюлетини няма да спасят ДПС, БСП и ГЕРБ, заяви Методи Андреев

Хората активизираха рефлекс за оцеляване при дефектирала или нефункционираща държава. Започват да търсят възможности за справяне чрез хоризонтални мрежи. Тук възникват неравенства, тъй като има хора, които са много по-добре позиционирани от други, докато по-уязвимите са в беда. Политическият елит е заето да си довърши битките, а обществото е оставено да се спасява. Това коментира за "Твоят ден" Харалан Александров, културен антрополог.

"Политическа война се води на сцената на парламента, свикваме да я гледаме като футболен мач. Докато е парализирано управлението, изглежда примирието се отдалечава. Има доста поражения върху социалния, икономчиеския и психическия живот на нацията", отбеляза той. 

Очерта ли ново мнозинство гласуването на военна помощ за Украйна

От своя страна Методи Андреев заяви, че бързо сменящите се парламенти представляват еманация на българското общество. "То все още не е решило какво иска - да бъде управлявано от партии на статуквото или от реформаторски. Обществото все повече става консуматорско - конформистки настроено. То работи ден за ден, затова избира политици, които дават точно такива решения, а не стратегически", посочи той.

По думите му нещо не е в ред, щом се харчи толкова време и усилия за хартиената бюлетина. "ДПС, БСП и ГЕРБ са произходни на бившата БКП. И трите са рецидивисти в купения вот. В началото на 90-те години БСП купуваха цели цигански махали с хранителни продукти. След това по времето на царя ДПС започна да купува цигански тартори, почна да им дава бизнес. При ГЕРБ на вторите и третите избори, на които участваха, комунистическият ген заговори. Ако българският народ реши какво иска, и хартиените бюлетини няма да ги спасят", смята Андреев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.