Дебатът върху промените в Изборния кодекс вече беше възобновен

Дебатът върху промените в Изборния кодекс вече беше възобновен в Народното събрание. След 6 часа почивка между двете заседания, депутатите опитаха да успокоят тона с началото на блицконтрола. Заради ангажимент на него не дойде служебният премиер Гълъб Донев.

„Днес имахме едно заседание. Продължаваме с второ, надяваме се да върви по-стройно”, када Андрей Гюров от ПП.

За пореден път „Възраждане" атакуваха вицепремиера Атанас Пеканов за намерението за въвеждане на еврото. От партията попитаха съществува ли доклад на БНБ, който не препоръчва смяна на валутата.

„Ние знаем, че доклад има, а вие го криете. Причината е ясна - има притеснителни неща и искате да ги цензурирате”, обясни Цончо Ганев.

 „За десети път ще ви кажа, че този анализ не се работи. Съсредоточили сме се върху други действия”, коментира вицепремиерът по управление на евросредствата Атанас Пеканов. 

„Ще ви бъде потърсена наказателна отговорност. Вие сте един дребен мошеник”, каза от трибуната Ганев.

„Г-н председател, ще ви помоля да направите забележка на тези  невъзпитани колеги от „Възраждане”, призова Ивайло Мирчев от ПП.

Основните питания към вътрешния министър Иван Демерджиев бяха за състоянието на оградата по границата с Турция и мигрантския натиск. Стана ясно, че Европейската комисия не е склонна да дава пари за нова ограда.

„Няма повече проникнали лица на нашата територия. Има повече опити да бъде ограничено вторичното предвижване на лица през нашата територия. Ако преди минаваха безпрепятствено, сега правим всичко възможно да не минават”, каза Демерджиев.

България все още чака и отговор от Европейската комисия на последното запитване дали имаме право да продаваме преработени продукти от руски суров петрол, обясни вицепремиерът Христо Алексиев.

Малко преди 14.00 ч. депутатите гласуваха, че заседанието ще продължи, докато не гласуват промените в Изборния кодекс. Това стана по предложение на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде БГНЕС. То беше подкрепено със 110 гласа “за”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.