Не се очаква и движение при изтеглените вече кредити

Ще се повишат ли лихвите по кредитите? Темата коментираха кредитният консултант Тихомир Тошев и икономистът Стоян Панчев в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Според Тошев двойното повишаване на основния лихвен процент ще се отрази само на кредити, които са вързани с него. Това са 7-8% от всички кредити в България, поясни той. При потребителските кредити месечната вноска ще се увеличи с между 5 и 10 лв., а при ипотечните кредити ще се увеличи с между 40 и 60 лв., каза Тошев

Панчев обясни, че БНБ не е вдигнала основния лихвен процент, а е отчела данни за вдигането му, което се е случило на междубанковия пазар. Той допълни, че това не е политика на БНБ, а по-скоро се отчита нещо, което се е случило на пазара.

Тошев каза: „Не се очаква движение при изтеглените вече кредити, предстоят нови, по-високи лихви за новите клиенти. Една малка част от кредитите са вързани за Euribor, те вече скачат, защото още от февруари индексът се движи нагоре. Най-голямата част от кредитите – и потребителски и ипотечни – са вързани за средните лихви по депозитите. Те все още са много ниски, повечето големи банки са с „нула“, някой започнаха да предлагат до 1 – 1,5 %. През втората половина на следваща година ще започне това повишение за кредитите, които се определят по основния лихвен процент и ще започне да се отразява и по другите изтеглени кредити.“

Панчев заяви, че тенденцията е да се увеличават лихвите.

Тошев каза, че няма да има шоково увеличаване на лихвения процент по кредитите. Той допълни, че България е с най-ниските лихви в Европа.„Повишението ще е плавно. В края на следващата година лихвите по ипотечните кредити ще са в рамките на 3,5 – 4,5%, при потребителските кредити между 5 и 7,5%“, допълни той.

Панчев каза: „Ако влезем в рецесия е по-вероятно да няма повишаване на лихвите, а точно обратното – спиране, в резултат на политически натиск върху банките и Федералния резерв. Ако това предизвика допълнителен скок на инфлацията тогава ще има обратния натиск, а именно да се увеличат лихвите. Ако инфлацията върви нагоре централните банки трябва да вдигнат лихвите, ако имаме рецесия натискът върху тях ще е според ръста, а дори може да се очаква да намаляват самите лихви.“

Тошев посочи, че в България се разрешават много на брой бързи кредити на един човек и е необходимо НС да направи закон за регламентирането им. Той смята, че през следващата година проблем ще има точно при бързите кредити, а не при потребителските и при ипотечните.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.