Близостта до конфликта в Украйна е повод военните ни да бъдат в постоянна готовност

Български военен кораб в Черно море се натъква на поредна мина по време учение. Военно-въздушните сили пък се опитват да осигурят въздушния патрул над страната ни, докато старите изтребители изнемогват. Близостта до военния конфликт в Украйна е повод Българската армия да бъде в постоянна готовност. Как и за какво точно тренират въоръжените ни сили? „Темата на NOVA” тази седмица е поглед отвътре към военната подготовка и към непознатите страни на армейската реалност.

Не са много страните, в които имат алпийски войски. У нас полкът е разположен в Смолян. „Всеки един от военнослужещите знае, че неговата работа е по-специфична. Изискват се повече усилия, от това, което може да направим на полето, например”, обясни командирът на рота в 101-ви Алпийски полк – Смолян кап. Николай Соколов.

Той допълва: „Специфичното на алпийските формирования е, че тяхната дейност е свързана с работа на труднодостъпни терени. Сблъскваме се с доста сурови условия. Близо сме до връх Перелик – най-високия в Родопите. Водим подготовката там, за да свиква организмът на тази надморска височина. Нещата са малко по-различни и влиянието върху психиката на личния състав е малко по-различна”.

Проблеми с мотивация и психика няма. Липсва обаче друго: „От материални средства и оборудване, трябва да се подобрят нещата”, каза подп. Илиян Иванов - командир на 101-ви Алпийски полк – Смолян.

Най-близо до реални бойни действия са били повечето командващите и военнослужещите в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. „Определено сме добри. Да, куцат ни неща като материална екипировка, но те са всеобщи и всички ги знаят. Във всяко едно международно учение ми стискат ръката - заради моите войници”, посочи майор Павел Тодоров от 61-ва Стрямска механизирана бригада.  

Гледайте „Режим: бойна готовност“ в „Темата на NOVA“ на 3 декември, веднага след Новините на NOVA в 19:00 ч.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.