„Цената на горивата се определя от самия пазар на горивото", каза Рангелова

Ако България реши да не внася руски нефт, това няма да се отрази на цената на горивата. Тяхната цена се определя от самия пазар.

Това заяви Констанца Рангелова анализатор на програмата „Енергетика и климат” на Центъра за изследване на демокрацията в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.   

„Промяна в цените няма да има до края на 2024 г., ще продължим да внасяме руски петрол. Въпросът беше дали ще имаме право да изнасяме част от горивата, които произвеждаме. Забрана за износ означава повече на нашия пазар”, заяви Рангелова.

„Цената на горивата се определя от самия пазар на горивото. Суровият нефт се търгува по собствен начин. Цената се влияе от тяхното производство и предлагане”, обясни анализаторът.

След като имахме разрешението да внасяме руски петрол, минахме на 100 % руски петрол. Ако не може да се изнася, търсенето остава същото, това натиска цената надолу, смята тя.

„Оперативното управление, (което от ДБ предлагат за „Лукойл”), е адекватна мярка. Не съм правен експерт, който да каже какво се случва", каза Рангелова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.